Friday, March 18, 2016

Dia #part3

Diperhatinya sahaja dari jendela bilik tidurnya seekor kucing putih yang sedang menguis nguis tanah. Nak berak la tu. Tiba tiba dia terfikir, seronoknya jadi seekor kucing. Ramai yang suka, ramai yang sayang. Mengiau ja, mesti ada yang datang memain pastu bagi makan. Seronok kan? Tapi kucing banyak sangat yang jumpa mati kena langgar. Tak tengok lagi yang menderita sebab sakit. Kadang ada yang kurus kering sangat, kesiannya. Taknak la jadi kucing.

Seekor rama rama tiba tiba terbang melintas depan matanya. Pandangannya terganggu lantas ekor matanya melirik ikut rama rama itu terbang. Dia cuba menangkapnya tapi gagal. Tiba tiba terlintas dihatinya, seronoknya jadi seekor rama rama. Tengoklah sayap dia, cantiknya. Ramai yang puji pulak tu. Lepas tu boleh terbang ke mana saja yang dia suka. Seronoknya, Teringinnya ada sayap macam tu, mesti ramai yang puji cantik lepas tu boleh terbang sesuka hati. Tapi nanti kalau burung tangkap macam mana? Mati macam tu ja. Taknak la jadi rama rama.

Pandangannya terpaku pulak dengan sebuah akuarium di ruang tamu rumahnya. Kelihatan tiga ekor ikan emas sedang berenang di dalamnya. Timbul pulak rasa hatinya seronoknya kalau jadi seekor ikan emas. Dapat berenang dengan kawan kawan yang lain. Takpayah susah fikirkan masalah kerja, masalah cinta, masalah keluarga, masalah dunia. Cukup masa, ada orang bagi makan. Tak payah susah nak fikir mana nak cari makan. Tapi lama lama asyik berenang dalam akuarium ja, bosan jugak kan? Rasa terkurung. Lama lama mati sebab stress terkurung dalam kotak kaca tu. Taknak la jadi ikan emas.

Dan terdengar pulak bunyi ngauman harimau dari arah ruang tamu. Adik tengok tv lah tu. Maklumlah, adik dia suka sangat tengok National Geographic. Dan tiba tiba dia terfikir seronoknya kalau jadi seekor harimau. Semua haiwan takut dengan harimau. Bolehlah feeling macam raja hutan kan? Dahla gagah, tangkas pulak tu. Kalau main kejar kejar dengan lembu ka, rusa ka, kuda ka, mesti boleh menang. Seronoknya. Tapi sekarang harimau makin pupus kan? Banyak sangat pemburu haram yang buru sebab nak dapatkan kulit harimau. Ada jugak yang nak dapatkan gigi taring tu. Seramnya, nanti kalau kena tembak macam mana? Tak guna juga rasa gagah kalau macam tu. Taknak la jadi harimau.

Ditenungnya awan di langit, rasa macam nak hujan ni. Lantas ditutup jendela terus merebahkan badannya ke katil. Difikirnya kembali. Nak jadi kucing pun masalah. Nak jadi rama rama pun masalah. Nak jadi ikan emas pun masalah. Nak jadi harimau pun masih ada masalah sendiri. Semua ada pros and consnya. Tak boleh la nak rasa sempurna ja hidup, jadilah apa pun, masalah tetap ada.

Baik dia jadi diri dia ja. Walaupun sekarang ni dia rasa macam nak pecah kepala fikirkan seratus juta masalah yang takpernah jemu nak datang, paling tidak pun dia ada la jugak selesaikan walaupun satu. Teringat kata kata gurunya, manusia yang cipta masalah tu, kenapa nak takut fikir penyelesaiannya? Setiap masalah itu ada jalannya. Jangan risau, jangan takut, jangan lari tapi hadap lah dengan bergayanya. Macam mana nak rasa bergaya? Ala, dah cerita kan kena pakai kasut yang cantik baru boleh melangkah dengan bergaya.

Ok merapu.

Pointnya kat sini nak cakap walau apa pun yang jadi, bersyukurlah dengan diri sendiri. Mana tahu entah entah kucing, rama rama, ikan emas dan harimau pun pernah terfikir alangkah seronoknya kalau jadi seorang manusia..

No comments: